søndag 30. oktober 2011

Pusterom

På arbeidsplassen min har vi noe veldig fint. Et stille rom.Et rom hvor man inviteres til å gå inn, sette fra seg skoene i hylla og tasse barbeint inn. Et rom som kan brukes til andakt, til bønn, eller bare til å tenne noen stearinlys og puste litt. Et rom å være i.

Denne bloggposten er for å minne meg selv om å oppsøke pusterommet oftere. Både dette fysiske rommet, og pusterommet inne i meg selv.

lørdag 29. oktober 2011

Halloween-forberedelser

Jeg vet at mange er skeptiske til Halloween. I Fuglefamilien har vi funnet ut at det er både trivelig og morsomt med litt ekstra fest og utkledning nå på senhøsten når mørketida står for døra. Da vi var i England for to år siden fikk vi være med på å skjære ut gresskar sammen med en familie der, og nå er vi veldig glade for at det har blitt lett å få tak i gresskar også i Norge. Selv om prisene varierer og er til dels ublu... Her er noen bilder fra årets gresskar-dekorasjon.Det største gresskaret ble kjøpt på Ica for 150 kr mens det minste kostet 40 kroner på Obs...

Utstyr: Kniver i ulike størrelser til å skjære av lokket med, og til å skjære ut dekorasjoner. Skjeer til å grave ut frøene og trådene inni. Når gresskaret er mer eller mindre renset for den løse innmaten er det klart til å skjæres i. Det er mye innmat, disse to gresskarene fylte den røde plastbollen to ganger. Trådene inni kan såvidt jeg vet ikke brukes til noe, mens frøene sikkert kan ristes. Siden disse to gresskarene var litt råtne inni kastet vi alt sammen.
Det er lurt å tegne opp mønsteret med en vannløselig tusj først. Da er det lett å "viske ut" med en fuktig finger og få det akkurat som man vil. Jeg lot ungene tegne ønsket mønster på et ark først, og så tegnet jeg på gresskaret med veiledning fra dem. Skjæringa tok jeg meg av.
Lerke ønsket seg et gresskar med "sussemunn". Jeg vet ikke hvor kyssevennlig det er, men helt klart et snilt og hyggelig gresskar i alle fall. Hauk hadde som vanlig litt skumlere planer.
Her er det ferdige resultatet. Jeg synes det er veldig flott med slike lykter nå i høstmørket, og jeg gleder meg til å sette dem utenfor huset vårt på mandagskvelden. Da skal Lerke og jeg stå klare i heksekostymer med store skåler med innkjøpt godteri klare. Jeg kjøper alltid godter med papirinnpakning, som Dumle, Twist, Fox o.l. Jeg synes ikke det er særlig hygienisk med uinnpakket godteri nå midt i høstforkjølelsestida...

Hauk skal gå runden sammen med to kompiser. Regelen i nabolaget vårt er veldig klar: Hvis utelysene er på kan man ringe på og si "Knask eller knep." Mange gir knask, og ingen har såvidt jeg vet blitt utsatt for noen knep her omkring.

Ønsker alle blogglesere en fin helg og en flott Halloween-feiring på mandag.

søndag 23. oktober 2011

Høst og førjulsstemning

Vi har hatt en fantastisk sommer i Nord-Norge, men nå er senhøsten her. Dette bildet ble tatt for to uker siden, da det første melisdrysset kom på fjelltoppene rundt huset vårt.Denne snøen forsvant snart igjen, og forrige helg var det regntungt og vått i skogen når Hauk, Lerke og jeg var ute og gikk tur. Dukka til Lerke var også med, hun satt i "meisen" sin på ryggen til Lerke og tittet ut på den våte verden. Litt tynnkledt var hun, stakkars, så vi måtte kle på henne de ekstra sokkene og vottene vi hadde med oss da vi rastet med kakao og boller.

Høsten er også tiden for juleforberedelser, og julehobbybladene har allerede vært til salgs i flere uker i butikkene. Jeg pleier å kjøpe både Familiens, KKs og Allers sine juleblader, men i fjor ble jeg egentlig ganske skuffet over innholdet. Det er mye glansbildetilværelse, noen få fine oppskrifter og veldig mye som jeg verken kan eller vil prøve meg på å lage. Det er vel egentlig stemninga i bladene jeg er ute etter, forventningene og drømmene om alt man kan lage og finne på frem mot jula, så i år har jeg tenkt å prøve å finne den stemninga andre steder. For eksempel ved å skrive litt om førjulsforberedelsene her i bloggen.


Her ligger en av årets julegaveprosjekter, og som bildet over viser er det et høyst nødvendig plagg, nemlig lue til Lerkes tynnkledte dukke. Jeg bruker en oppskrift fra fjorårets julemagasin fra Familien. Garnet er noe jeg har arvet, og det er nok litt for tykt, så strikkefastheten blir så som så. Jeg er redd alle plaggene jeg lager i dette settet kommer til å bli litt i bredeste laget. Men forhåpentligvis klager ikke dukken for mye, og vide klær er lette å kle på for dukke-storesøster Lerke.

Den rosablomstrende kaktusen het "Desember-kaktus" før i verden. Nå var den til salgs i butikken som "Høst-kaktus", og siden den altså blomstrer allerede nå i oktober må jeg nok finne noe annet til å pynte bordene med i desember. Kanskje jeg rekker å kjøpe meg en amaryllis eller to i riktig tid i år? Lys på bordet må vi også ha nå som mørketida kommer sigende inn over oss, litt nærmere for hver dag. Nordlending som jeg er liker jeg egentlig godt den mørke årstiden. Det er noe med skiftingene, variasjonen i lyset gjennom året. Nå er det nordlyset og de vakre røde soloppgangene vi kan glede oss over, og så blir det vintersol i februar og mars, og midnattsol i juni. Alt sammen vakkert, og kanskje ekstra gledelig fordi vi vet at det ikke varer så lenge før det forandrer seg igjen.

Har du begynt å komme i førjulsstemning, eller synes du det er for tidlig å tenke på jul enda? Kanskje du er en av de som har laget en julegave hver måned siden januar og allerede er ferdig? Link gjerne til bloggposter eller oppskrifter som skaper den gode stemninga for deg.

onsdag 12. oktober 2011

Knit my life - om å binde sammen masker og andre ting

En av grunnene til at jeg strikker er fordi det er en konkret, fysisk aktivitet som hjelper meg til å fokusere på her og nå. Med strikketøyet i hendene har jeg en forankring, noe å feste tankene til mens de svever omkring. Hva slags strikketøy som passer til hvilke aktiviteter kan variere litt. De mer kompliserte mønstrene, hullstrikk og sånt, kan noen ganger være en veldig god måte å koble av fra andre tanker, for eksempel hvis jeg er stresset og bekymret for noe. Når jeg trenger å ha fokus på noe utenfor strikketøyet er det derimot veldig fint med enkel glattstrikk som kan gjøres nesten i blinde, men som likevel hjelper meg å ikke henfalle til dagdrømmer og tanker om helt andre ting enn det som foregår. En annen ting som er fint med strikking er at strikketøyet jeg har i hendene binder sammen ulike aktiviter og områder i livet mitt. For eksempel dette enkle sokkeparet, som startet som feriestrikking på stranda i Mallorca for halvannet år siden, og som endte opp som møtestrikketøy på universitetet nå i høst, før det ble fotografert i fjæra nedenfor huset mitt. Sokkene skal bli julegave til min svigersøster, så også på den måten bidrar strikkingen til å binde sammen.

 

 
Oppskrift: Standard sokkeoppskrift fra toppen og ned. 52 masker, 10 omganger vrangbord, 60 omganger skaft, 55 omganger etter hælen før felling.
Pinner: Bambus strømpepinner 2,5 mm
Garn: Strømpegarn, usikker på produsenten siden magebåndet har forsvunnet. Litt tynnere enn Opal, Regia o.l.
Hot? Tynne hjemmestrikkede sokker er noe som særlig min svigersøster, min søster og min far pleier å sette pris på. Og da vil jeg jo gjerne lage det til dem.

fredag 7. oktober 2011

Når man venter på noe godt... Historien om en magisk strikkebody

For snart ni år siden var jeg gravid med Hauk, og jeg var naturligvis opptatt av å strikke små, varme og gode plagg til den lille i magen. Jeg stiftet bekjentskap med Nøstebarn, og bestilte både oppskrifter og garn derfra. Etter å ha prøvd meg på et par forskjellige små trøyer fikk jeg lyst til å strikke en body. Det fantes det ikke oppskrift på, så jeg tok utgangspunkt i en liten omslagsbody jeg hadde fått låne av en venninne, og laget en ribbestrikket body i samme stil som Nøstebarntrøyene. Jeg rakk akkurat å sy i de siste knappene og feste trådene før fødselen startet. Bodyen ble med på sykehuset og ble det første plagget jeg selv kledte på sønnen min. Han hadde hatt en litt tøff start, og vi fikk ikke være sammen de aller første dyrebare timene. Derfor var det ekstra fint når jeg fikk han tilbake til meg å kunne kle på han noe jeg selv hadde laget. Han skrek på stellebordet, men han roet seg med en gang han fikk den varme ulla rundt kroppen. 

Bodyen fortsatte å være et favorittplagg de første månedene. Senere strikket jeg den som barselsgaver til flere venninner. Jeg husker spesielt en body jeg hadde begynt på, men ikke strikket ferdig. Mammaen til babyen som skulle få den ringte til meg et døgn etter at fødselen hadde startet. Hun hadde rier, men ting tok fryktelig lang tid, og nå trengte hun noen å skravle med mens hun ventet. Jeg trøstet så godt jeg kunne, og så fikk jeg fryktelig dårlig samvittighet for å ikke ha gjort ferdig bodyen. Etter at vi hadde lagt på kastet jeg meg over strikkepinnene. To dager etter var bodyen ferdig - og babyen var omsider født!

Da jeg gikk gravid med Lerke strikket jeg selvsagt også en ny omslagsbody til den nye babyen. Da jeg blogget om den, skrev jeg samtidig ned historien om hvordan jeg hadde strikket ferdig bodyen til Hauk natta før han ble født. May, som jobbet med å lage strikkeboka Myk Start, tok da kontakt med meg og ba om å få bruke bodyen og historien om den i boka si. Det syntes jeg var veldig hyggelig, og jeg har hørt om mange som har strikket bodyen siden. Nå i høst fikk jeg høre en historie som bare nok en gang bekreftet for meg at denne bodyen er litt magisk. En nettvenninne strikket bodyen ferdig, festet knappene - og dagen etter startet jammen hennes fødsel også! Med andre ord, hvis du begynner å nærme deg termin og er litt utålmodig, er det bare å finne frem garn og pinner. ;-)

Jeg har fått lov til å publisere noen bilder av den nydelige gutten til nettvenninnen min. Finnes det noe finere enn sånne små nyfødte mirakler?
Hvis noen av dere som leser denne posten har strikket Fuglemamma-body blir jeg veldig glad for å høre om det, og gjerne med link til eventuelle blogg-poster. Kanskje det er flere som har noen magiske erfaringer? 

onsdag 5. oktober 2011

Lerkes bringebærstriper

For halvannet år siden strikket jeg et stripete tilbehørssett til Lerke. Når jeg nå ryddet i votte- og lueskuffa hennes fant jeg bare en enslig pulsvott igjen av dette settet, så da bestemte jeg meg for å gjenta prosjektet. Jeg hadde bittelitt rester igjen av lys rosa og mellomrosa fra disse vottene, og med et nøste bringebær-rød Pt2 i tillegg kunne jeg lage nye striper. For striper er hot, det er Lerke og jeg skjønt enige om.
Oppskrift: Etter eget hode. For å huske den til neste gang stripene forsvinner skriver jeg den ned her.

Stripete lue og pulsvanter, størrelse 4-5 år:
Garn: Pt2, Rauma Finull eller 3-tr merinoull fra Nøstebarn. Hele settet  50 gram, bruk gjerne rester. Kan strikkes med en, to, tre eller enda flere farger.
Pinner: Liten rundpinne eller strømpepinner nr 3 til lua, strømpepinner nr 3 til pulsvantene.

Lue:
Legg opp 104 masker, og strikk 2 rett, 2 vrang. Du kan enten begynne med stripemønster med en gang, eller lage en litt bredere kant nederst av den fargene du har mest av. Mitt stripemønster er 3 omganger med hver farge. Strikk til lua måler ca 16,5 cm eller ønsket lengde. Hvis du strikker striper på 3 omganger, blir det ca 18 striper. På neste omgang strikker du *2 rett, 2 vrang sammen* Gjenta omgangen ut. (Jeg har plassert denne fellingen som tredje og siste omgang av en stripe.) Strikk 2 omganger *2 rett, 1 vrang*.  På neste omgang strikker du *2 rett sammen, 1 vrang* Gjenta omgangen ut.  2 omganger *1 rett, 1 vrang*, deretter 1 omgang med *2 rett sammen*. Avslutt med 2 omganger uten felling, 1 omgang *2 rett sammen* og 1 omgang til med *2 rett sammen*. Trekk tråden gjennom de gjenværende maskene, og fest.

Pulsvanter:
Legg opp 36 masker og strikk 2 rett, 2 vrang. Her kan du også velge å begynne stripemønsteret med en gang, eller tilpasse stripene til hvor mye restegarn du har igjen i hver farge. Strikk ca 5,5 cm. På neste omgang begynner økningen til tommelkil slik: Strikk 16 masker 2 rett, 2 vrang. Plukk så opp en maske, som strikkes vrang. Strikk 2 rett, og plukk opp en maske som strikkes vrang. Fortsett med 2 vrang, 2 rett omgangen ut. Strikk en omgang uten økning (strikk de nye maskene vrang). Neste omgang: 16 masker 2 rett, 2 vrang, plukk opp en maske, som strikkes vrang. Strikk 1 vrang, 2 rett, 1 vrang. Plukk opp en maske, som strikkes vrang. Strikk 3 vrang, og deretter 2 rett, 2 vrang omgangen ut. En omgang uten økning, rett over rett og vrang over vrang. Neste omgang: 16 masker 2 rett 2 vrang, plukk opp en maske som strikkes rett. Strikk 2 vrang, 2 rett, 2 vrang. Plukk opp en maske som strikkes rett. Deretter 2 vrang, 2 rett omgangen ut. En omgang uten økning, rett over rett og vrang over vrang. Neste omgang: 16 masker 2 rett, 2 vrang. Plukk opp en maske som strikkes rett. Strikk 1 rett, 2 vrang, 2 rett, 2 vrang, 1 rett. Plukk opp en maske som strikkes rett. Deretter 2 vrang, 2 rett omgangen ut. 2 omganger uten økninger, 2 rett, 2 vrang. På neste omgang strikkes 16 masker 2 rett, 2 vrang. De neste 10 maskene settes på en tråd eller en sikkerhetsnål. Legg opp to nye masker som videre strikkes rett. Strikk de neste 18 maskene 2 vrang, 2 rett. Strikk ferdig pulsvanten, ca 4 cm fra tommelmaskene. Fell av i ribbestrikk. Plukk nå opp de 10 maskene fra tommelkilen, fordel på 3 strømpepinner med 4 + 4 + 2 masker. Strikk 2 rett, 2 vrang, 2 rett, 2 vrang, 2 rett, og plukk opp to masker fra baksiden av tommelkilen der hvor du la opp 2 masker tidligere. Strikk ytterligere 5 omganger *2 rett, 2 vrang*, og fell av i ribbestrikk.

Strikk en til likedan. Siden tommelkilen strikkes midt på, er høyre og venstre vante lik.

"Oppskriften" er gratis. Hvis du bruker den blir jeg veldig glad for en kommentar her, og en link tilbake til bloggen min hvis du skriver om den i blogg eller Ravelry.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...